Nominatie Gouden Piramide voor Transformatie Rode Weeshuisstraat Groningen

Nominatie Gouden Piramide voor Transformatie Rode Weeshuisstraat Groningen

De Rijksoverheid heeft Het Groot Handelshuis, Mercado en The Warehouse in Groningen als project ‘Transformatie Rode Weeshuisstraat’ genomineerd voor de Gouden Piramide, een tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het project is een samenwerking tussen Gemeente Groningen, MWPO, Beauvast Verhuur, De Zwarte Hond en Loer Architecten. Ook hebben BV Bouwbedrijf Kooi Appingedam, Plegt-Vos, adviseurs, omwonenden, lokale ondernemers, en de universiteit een belangrijke rol gehad in de samenwerking.

“Het gaat hierbij om opdrachtgeverschap dat wordt gekenmerkt door de creatieve, deskundige, voorbeeldige en bezielende wijze waarop de opdrachtgever de voorwaarden voor het eindresultaat in het ontwerp- en bouwproces optimaliseert.”, aldus de Rijksoverheid. Het project is samen met 4 andere projecten genomineerd uit maar liefst 50 inzendingen.

Het doel van de Transformatie van de Rode Weeshuisstraat in Groningen was het revitaliseren van de publieke ruimte en het herontwikkelen van de voormalige panden van warenhuis V&D in het hart van Groningen, met als focus het aanpassen van de ruimte aan de moderne behoeften. De transformatie beoogde een divers en multifunctioneel gebruik van het vastgoed. Zo werd leegstand van dit grote en iconische gebouw tegengegaan. Bovendien is deze transformatie een stevige impuls voor de vitaliteit van de binnenstad, door niet enkel de grotendeels leegstaande gebouwen, maar ook de directe omgeving aan te pakken in samenwerking met de gemeente. Hierdoor is de Rode Weeshuisstraat van een achterafstraat veranderd in een prachtige nieuwe verblijfsplek midden in de binnenstad, aan de noordkant van de Grote Markt en vormt het een nieuwe schakel tussen belangrijke routes in de stad.

MWPO en Beauvast zijn vereerd met deze nominatie en wij danken alle betrokken partijen van deze transformatie voor de samenwerking.

Het Groot Handelshuis: Architect: De Zwarte Hond | Aannemer: Bouwbedrijf Kooi
Mercado: Architecten: De Zwarte Hond en Loer Architecten | Aannemer: Plegt-Vos
The Warehouse: Architect: De Zwarte Hond | Aannemer: Bouwbedrijf Kooi
Ontwikkeling in samenwerking met Beauvast