Locatie
Krayenhofflaan, Nijmegen
Architect
Houben / Van Mierlo
DELVA Landscape Architects
Adviseurs
moBius consult
M-TRiX Installatie Adviseurs
Pieters Bouwtechniek
Aannemer
Wijnen Bouw
Programma
Transformatie en nieuwbouw van 9 grondgebonden woningen, 105 appartementen, een ontmoetingsruimte voor bewoners en omwonenden en een stallingsgarage
Opleverdatum
Verwacht 2ᵉ kwartaal 2025
Projectwebsite

Boterfabriek Batava


Herontwikkeling

De Batava Margarinefabriek (in de volksmond “de Boterfabriek”) herinnert aan het rijke industriële verleden van Nijmegen. Het gebouw staat al jaren leeg. Zonde! Zeker gezien de cultuurhistorische waarde.

De Boterfabriek stamt uit 1881 en is daarmee een van de oudste fabrieken van Nijmegen. Op zichzelf al heel bijzonder. Toch is er meer. De gemeente gaf toestemming voor de bouw van de fabriek op voorwaarde dat het vanaf de straat op een woonhuis zou lijken. Zo zou de fabriek in harmonie zijn met de vrijstaande villa’s in de omgeving en met het Krayenhoffpark. En die opdracht is nog altijd duidelijk terug te zien in de gevel van de fabriek.

Om recht te doen aan dit identiteitsbepalende object bedacht MWPO samen met Houben / Van Mierlo een plan. “Wij gaan de Boterfabriek herontwikkelen.” We combineren bestaande bouw met nieuwbouw en maken hier een levendige woonplek met een duurzame toekomst.

De bouw van de Boterfabriek is gestart. Oplevering van het project staat gepland voor het 1e kwartaal 2025.

Locatie