Locatie
Grote Markt 21/Oude Ebbingestraat 18a, Groningen
Architect
De Zwarte Hond Groningen
Adviseurs
CBRE
Dijkhuis ingenieurs
Kooistra Feenstra Bedrijfsmakelaars
Munnik Brandadvies
Nijeboer-Hage Technisch adviseurs
Aannemer
B.V. Bouwbedrijf Kooi Appingedam
Programma
Ca. 14.500m², verdeeld over kantoren, horeca, een openbare fietskelder, Jumbo en La Place
Opleverdatum
December 2022
Projectwebsite

Het Groot Handelshuis


Oude glorie in ere hersteld op de Groningse Grote Markt

Je mag het gerust hét icoon van de wederopbouw noemen: het pand aan de Grote Markt in Groningen waarin voorheen de V&D gevestigd was. Destijds een toonbeeld van optimisme en vooruitgang, maar inmiddels is het gebouw gedateerd.

Het pand verdient beter. Groningen verdient beter. Daarom krijgt het gebouw een facelift. We herstellen de oude glorie en allure van vroeger. Dat betekent: mooie, transparante en chique gevels met veel daglicht binnen. Een ruimtelijke en lichte uitstraling.

De handelsgeest die de V&D in het gebouw bracht, blijft in het gebouw. Er komen namelijk ruimtes voor kantoren, flexplekken en vergaderplekken. En waar je ook gaat werken of vergaderen, je komt eerst binnen in een grote, chique ontvangstruimte.

Je fiets parkeer je voortaan in de openbare fietskelder, die zowel vanaf de Oude Ebbingestraat als de Stalstraat bereikbaar is. De twee straten worden zo met elkaar verbonden. Koffie drinken doe je in La Place en voor je boodschappen ga je straks naar de vernieuwde Jumbo, die op de begane grond komt.

Van warenhuis naar handelshuis: het gebouw krijgt een nieuwe functie. En daarbij hoort ook een nieuwe naam. Een naam die ‘gewoon’ is, maar tegelijkertijd trots uitstraalt. Net zoals Groningers zijn. Een naam die bovendien recht doet aan de geschiedenis: Groningen is van oudsher een handelsstad. Het oude V&D-pand heet daarom voortaan ‘Het Groot Handelshuis’.

Locatie