Locatie
Vossenburglaan Meerstad, Groningen
Architect
De Zwarte Hond
Adviseurs
DGMR
Munnik Brandadvies
Nijeboer-Hage Technisch adviseurs
Pieters Bouwtechniek
Aannemer
Brands Bouw
Programma
Supermarkt en horeca
Opleverdatum
November 2022

In de wijk Groenewei in Meerstad ontwikkelde MWPO Superhub Meerstad. Deze Superhub is een moderne markthal die het jonge Groningse stadsdeel moet verbinden en die winkelen weer tot een sociale activiteit wil maken.

Het ontwerp is een circulaire uitvoering van klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie met een kathedraalachtige uitstraling (plafondhoogte negen meter). Beeldbepalend is de grote luifel van meer dan vijf meter die als zonwering functioneert. Het gebruik van hout zorgt tevens voor een positieve klimaatimpact. Een ander sterk punt is dat het gebouw gedemonteerd kan worden en elders opnieuw opgebouwd.

De Superhub is voorzien van een divers programma, bestaande uit onder andere een supermarkt en een sushibar “Paviljoen Hallo”. Hiermee is het gebouw, buiten de voorzieningen die het bevat, ook ontmoetingsplek. De ruimtelijke kwaliteit is hier essentieel om de functie van een aantrekkelijk centrum te vervullen. Zo wordt een supermarkt van een plek om je dagelijkse boodschappen te doen tot een middel om elkaar te ontmoeten. De Superhub draagt bij aan sociale duurzaamheid in de Groningse wijk Meerstad.

Op 6 oktober 2023 heeft de Superhub De Groninger Architectuurprijs gewonnen. De Superhub wint in de volgende categorieën: 1e prijs van de vakjury, 3e prijs van de publieksjury, de GRODUAP, de TILS ontwikkelprijs en de Online prijs; de Superhub behaalt de meeste stemmen op de website van GRAS.

Locatie