Locatie
Vossenburglaan Meerstad, Groningen
Architect
De Zwarte Hond
Adviseurs
DGMR
Munnik Brandadvies
Nijeboer-Hage Technisch adviseurs
Pieters Bouwtechniek
Aannemer
Brands Bouw
Programma
Supermarkt en horeca
Opleverdatum
November 2022

In de wijk Groenewei in Meerstad ontwikkelde MWPO SuperHub Meerstad. Deze Superhub is een moderne markthal die het jonge Groningse stadsdeel moet verbinden en die winkelen weer tot een sociale activiteit wil maken.

Het ontwerp is een circulaire uitvoering van klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie. De kruisvormige houten kolommen en balken in het dak zorgen voor een kathedraalachtige uitstraling. De grote overspanning en een plafondhoogte van negen meter zorgen voor een licht en ruimtelijk effect. Beeldbepalend is de grote luifel van meer dan vijf meter die als zonwering functioneert en met zijn elegante zuilen en netvormige houten spanten uitreikt naar de groene omgeving. Het gebruik van hout zorgt tevens voor een positieve klimaatimpact. Een ander sterk punt is dat het gebouw gedemonteerd kan worden en elders opnieuw opgebouwd.

De SuperHub is voorzien van een divers programma, bestaande uit onder andere een supermarkt en een sushibar “Paviljoen Hallo”. Hiermee is het gebouw, buiten de voorzieningen die het bevat, ook ontmoetingsplek. Winkelen weer persoonlijk en sociaal maken, was het doel, als tegenhanger van de steeds populairder wordende flitsbezorgers. De ruimtelijke kwaliteit is hier essentieel om de functie van een aantrekkelijk centrum te vervullen. Zo verwordt een supermarkt van een plek om je dagelijkse boodschappen te doen tot een middel om elkaar te ontmoeten en de SuperHub draagt bij aan sociale duurzaamheid in de Groningse wijk Meerstad.

De Jumbo in de SuperHub is op 1 november 2022 officieel geopend!

Locatie